Startside
Om Bryghuset
Bryglog
Brygudstyr
Fotogalleri
Videogalleri
Interesser
Links
Kontakt

 

Lidt om mig og mit bryghus

Interessen for øl kan dateres meget langt tilbage i tiden. Til dengang, hvor valget stod mellem en Tuborg eller en Carlsberg, og hvor dåseøllene fra Tyskland var Paderborner og lignende. Det er jo en verden man i dag næsten ikke kan forestille sig.

I starten af nullerne begyndte interessen for specialøl at vokse i takt med, at de blev tilgængelige i Danmark. Det var nok på familiens sommerferie på Bornholm i 2004 det reelt startede op. Svanneke Bryghus lå jo nærmest lige om hjørnet, og deres øl smagte dejligt. At de så kostede 45,- for en halv liter begrænsede dog mængden.

Et par år senere  blev det til et familiemedlemsskab af Danske Ølentusiaster. Det kan i øvrigt anbefales, også hvis det bare er for at modtage deres læseværdige medlemsblad ØlentusiasteN.

Da jeg i 2008 fyldte 50, ønskede jeg mig et begyndersæt, så jeg selv kunne brygge øl. Jeg havde i længere tid læst forskellig litteratur om emnet. Og da jeg altid har haft lyst til selv at lave ting, helt fra bunden (også med mad), var det jo helt oplagt også at brygge sit eget øl. Ikke på grund af prisen, men bare fordi det er muligt.

Min dejlige kone, to døtre og deres kærester gav mig så et dejligt brygsæt fra Vejers Storkøb (der var dog ikke en pladekøler med dengang). Fantastisk. Nu var jeg så brygger i eget hus.

Jeg startede med all-grain, og har ikke brygget andet. Mine første bryg var færdige kits fra haandbryggeriet (som desværre ikke findes længere). Og da jeg var ganske uvidende om alt, var mit første bryg en Pilsner. Nok ikke det mest anbefalelsesværdige startbryg, men det gik rigtig godt. Det var dog først ved tredie bryg at jeg fandt ud af, at man skulle spæde op med vand, så jeg ramte 17 liter i stedet for 25. Men det smagte jo himmelsk.

Jeg tror at enhver håndbrygger altid vil huske sit første bryg, og første gang der bliver smagt på det færdige resultat.

Hvad udstyr angår, så har jeg været hele turen igennem. Man skal jo nødig gå ned på udstyr. I dag har jeg 90 liters brygtønder, pumper, pladekøler, maltkværn, frysere og køleskabe til lagring m.m. Min maksimale batch-størrelse i dag er 75 liter. Og jeg har brugt alt fra flasker, over 5-liters partyfade til 18-liters corneliusfade.

En brygdag er rigtig hyggelig. Jeg kan godt lide processerne, og det at optimere dem. Jeg kan også godt lide at eksperimentere og prøve noget nyt. Det er en udfordring at lave den samme øl fra gang til gang, og en helt anden udfordring at sammensætte en opskrift i et forsøg på at lave en klon af en øl man godt kan lide.

På Internet er der et forum, hvor en masse håndbryggere udveksler erfaringer og både søger og hjælper med gode råd. Haandbrygforum er en guldgrube af informationer og viden, som jeg vil anbefale alle håndbryggere at registrere sig på, og gøre brug af alle de andre håndbryggere, der altid gerne hjælper.

Har du lyst, så kom bare i gang.

 

Venlig hilsen

Erik Borg

Startside | Om Bryghuset | Bryglog | Brygudstyr | Fotogalleri | Videogalleri | Interesser | Links | Kontakt

Denne side blev sidst opdateret 01. december 2012