Startside
Hovedsetup
Pumper
Fadølsanlæg
Vaskemaskine
Vaskemaskine v2

 

Vaskemaskine

Når man anvender cornelius-fade (også kalde corny-fade) til sit øl, skal de jo også gøres rene. Og det er jo sjældent det mest inspirerende og spændende arbejde man kan udsætte sig selv for.

Hvis man så i stedet kunne få en maskine til at gøre det for sig, så var det jo meget lettere. Det er vel lidt af samme grund, at mange har en opvaskemaskine i køkkenet. Så jeg spekulerede lidt over, hvordan man kunne lave en opvaskemaskine til corneliusfade. Tanken var jo ikke så fjern, da jeg i dag anvender vores opvaskemaskine til at rengøre mine gæringsbeholdere. De passer fint derind, hvis den øverste hylde fjernes. Men cornelius-fade kan ikke være der.

Efter at have tænke lidt, kom jeg tilfældigvis forbi en film på Youtube, hvor der var en der havde lavet en sådan maskine. Genialt, tænkte jeg. Sådan en må jeg også lave mig.

Her er så nogle billeder af prototypen, der basalt set består af en stor spand, en dykpumpe, nogle afløbsrør, et par ølslanger og to koblinger til ventilerne på fadene.

Først køres et vaskeprogram, så et skylleprogram, og endelig et desinfektionsprogram. 5-10 minutter på vaskeprogrammet pr. fad, og det er rent. Og i mellemtiden kan man lave andre, og mere spændende ting i bryggeriet. F.eks. brygge en ny øl.

Jeg er ved at få fat i nogle store (120 liters) koniske gærtanke i plast (sammen med andre håndbryggere fra Haandbrygforum), og min tanke er, at vaskemaskinen også kan bruges til dem.

Se også videoerne i Videogalleriet.

Alle dele samlet.

Dykpumpe, afløbsrør, slanger og koblinger samlet.

Spulehovede.

Spulerøret afsluttes med en prop, hvori jeg har lavet en masse huller.

"Rørføringen".

Dykpumpens afgangsrør har en diameter der passer fint med almindelige afløbsrørs størrelse. Nogle bøjninger, et forgreningsstykke og nogle propper.

Det hele holdt sammen med nogle ledningsstrip gennem borede huller. Pumpen giver så stort et tryk, at rørene ellers går fra hinanden. Og jeg vil ikke lime.

Vaskespanden.

Her bruger jeg en almindelig 32 liters gærspand som vandbeholder. Jeg har senere taget en større og kraftigere spand i brug, som jeg tilfældigvis havde stående.

Vaskemaskinen samlet.

Dukpumpe med rør sat ned i ca. 50 grader varmt sæbevand.

Det er den temperatur dykpumpen kan klare ifølge instruktionsvejledningen.

Låg på maskinen.

Jeg har taget et låg til spanden, lavet huller i, så vandet kan løbe retur til spanden. Planen var, at corneliusfadet skulle stå ovenpå.

Klargøring til vask.

Koblingerne klikkes på ventilerne på fadet. På denne måde renses ventiler og dykrør i fadet samtidig med at fadet spules indvendig.

Klar til vask.

Corneliusfadet vendes nu på hovedet, og sættes ned over spulerøret.

Bemærk, at jeg ikke længere bruger låget til spanden, men i stedet nogle stumper lægte. Hullerne i låget var for små til at vandet hurtigt nok kunne løbe retur til spanden, og samtidg var låget for svagt til at fadet kunne stå stabilt nok.

Strøm til.

Så startes pumpen, og fadet spules indvendigt, samtidig med at der pumpes gennem ventilerne og dykrørene.

5-10 minutters spuling pr. fad, og det er rent. Der kan dog være nogle mere genstridige rester, som kræver en kærlig hånd med en børste.

Skum, skum og atter skum.

Med det tryk dykpumpen giver, dannes der skum i anseelige mængder, hvis den foreskrevne dosering af kegclean benyttes.

... og mere skum.

Jeg tror at jeg skal have fundet noget rengøringsmiddel der ikke danner så meget skum.

Skylning og desinficering af fadene foregår også på maskinen.

 

Startside | Hovedsetup | Pumper | Fadølsanlæg | Vaskemaskine | Vaskemaskine v2

Denne side blev sidst opdateret 22. juli 2013