Startside
En brygdag
En anden brygdag
Sierra Nevada
Billeder af mine øl
Test af omstikning
1. maj bryg 2011

 

En anden brygdag, nyt udstyr

Afmåling af mæskevand

Da mæsketønden ikke har nogen skala til at måle vandmængden, tappes den rette mængde i varmtvandstønden, og pumpes efterfølgende over i mæsketønden.

Klar til pumpning

Pumpe og slanger er forbundet så det afmålte mæskevand kan pumpes fra varmtvandstønden (til venstre) til mæsketønden (i midten).

Røret i tønden

Slangen fra pumpen er koblet til et kobberrør der sidder ned i tønden.

Vand i mæsketønden

Vandet er pumpet over i mæsketønden med den falske bund.

Kværning af malt

Mens mæskevandet bliver opvarmet er malten blevet afmålt og skal kværnes.

Indmæskning

Vandet har rette temperatur, så den kværnede malt kommes i. Der røres godt rundt for at sikre, at der ikke er tør malt nogen steder.

Recirkulation

Der gøres klar til recirkulation af urten.

Recirkulation

Varm urten må ikke plaske og iltes. Derfor denne dims (se mere under brygudstyr) der sikrer, at urten ledes roligt ud i overfladen.

Sining og sparge

Mæskningen er færdig, så slanger og pumper er gjort klar til sining (fra mæsketønden til kogetønden) og samtidig sparging (fra varmtvandstønden til mæsketønden).

Kogning

Efter sining og sparging er der gjort klar til kogning. Også hér recirkuleres. Dermed sikres en god varmefordeling, og karamelisering minimeres.

Tilsætning af humle

Humlen tilsættes som planlagt.

Decinficering af pladekøler

Mens kogningen er i gang, desinficerer jeg min pladekøler med damp i 15-20 minutter.

Køling og aftapning

Så er der gang i køling og aftapning til gærtanke.

Pladekøler

Her er pladekøler monteret med slanger og det hele.

Gennemstrømnings-termometer

Efter pladekøleren sidder en gennemgangstermometer for at sikre en køling til den ønskede temperatur.

Sukkerkarbonering

Med et spring i tiden føres der klar til aftapning til flasker og fade. Hér koges sukkeret til flaskekarbonering.

Tappespand

Før aftapning hældes den kogte karboneringssukker i tappespanden, så det blandes godt. Slangen går helt ned i bunden, da øllen ikke må iltes.

Desinficering

Efter rengøring af flasker og fade desinficeres de med damp.

Aftapning

Det går hurtigt med at tappe på festfade. De sidste par liter ryger på flasker.

Det færdige resultat

Dejligt syn. Nu mangler der kun etiketter.

 

Startside | En brygdag | En anden brygdag | Sierra Nevada | Billeder af mine øl | Test af omstikning | 1. maj bryg 2011

Denne side blev sidst opdateret 01. december 2012