Startside
En brygdag
En anden brygdag
Sierra Nevada
Billeder af mine øl
Test af omstikning
1. maj bryg 2011

 

Test af omstikning

Når en øl sættes til gæring, dannes der en hel del bundfald i gæringsbeholderen. Det er gær, og andet materiale fra produktion og specielt nedkøling (cold trub). Efter at gæringen er færdig efter 4-5 dage omstikker mange øllet til en ny gæringsbeholder, for at få øllen væk fra dette bundfald. Derefter står øllen endnu 5-8 dage, før den tappes på flaske eller fade.

Der har i håndbryggerkredse været talt meget omkring denne omstikning. Gavner det øllet, eller giver det bare en risiko for iltning og infektion?

Jeg besluttede mig for at lave en test, da jeg lige havde brygget 75 liter Brownie (B053), som stod på tre gæringsbeholdere. Jeg ville omstikke de to, da det er hvad jeg normalt gør, og undlade at omstikke den tredie. Jeg ville så i forløbet lave nogle ganske uvidenskabelige tests, for at give lidt mere værdi til debatten. Gør det noget ved smagen, farven, klarheden eller noget helt fjerde. Med andre ord ville jeg bruge mine sanser, og lover at være så neutral som mulig.

Brygget den 5. februar 2011, omstukket den 11. februar 2011, og aftappet den 19. februar 2011.

De to omstukne øl betegnes A og B, og den ikke-omstukne øl betegnes C.

Prøve A

Ved aftapningen er FG 7,8 Brix/Plato, og øllen er flot klar. Smagen var som forventet, og ingen gærsmag.

Alle prøver er taget uden at "forstyrre" øllet, og hvirvle noget op fra bundfaldet.

Prøve B

Ved aftapningen samme resultat som prøve A

Prøve C

Også den uomstukne prøve er ved aftapningen gæret ned til 7,8 Brix/Plato, så ingen forskel hér. Den var dog en anelse mere uklar end prøve A og B, og smagen havde også en anelse gærsmag.

 

Startside | En brygdag | En anden brygdag | Sierra Nevada | Billeder af mine øl | Test af omstikning | 1. maj bryg 2011

Denne side blev sidst opdateret 22. juli 2013